Moj internet dnevnik
Zanimljivosti
+
Blog
srijeda, listopad 22, 2008
Novo je istraživanje pokazalo kako televizor koji gledamo kao djeca ima trajni utjecaj na to sanjamo li u boji ili crno-bijelo.
Novo istraživanje je pokazalo kako televizor koji gledamo u djetinjstvu ima velik utjecaj na to kako sanjamo, piše Telegraph.
-.--.-čovjek koji spava

Studija je otkrila kako većina 25-godišnjaka sanja u bojama, dok osobe iznad 55 godina najčešće sanjaju u crno-bijeloj varijanti. Ovo istraživanje provela je psihologinja Eva Murzyn sa Sveučilišta Dundee. Murzyn vjeruje kako je djetinjstvo kritičan period u kojem televizor koji gledamo trajno utječe na to kako sanjamo, crno-bijelo ili u boji.

Psihologinja tvrdi kako je zanimljiva i činjenica da svi dokazi o snovima prije pojave crno-bijele televizije sugeriraju kako su ljudi nekad sanjali isključivo snove u bojama.

Znanstvena istraživanja iz razdoblja od 1915. do 1950. godine pokazuju kako je većina tadašnjih snova bila crno-bijela, što se promijenilo u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, pojavom televizije u boji.

Eva Murzyn provela je istraživanje na 60-ak osoba, od kojih je pola ispitanika bilo mlađe od 25 godina, a polovica starija od 55 godina. Prema rezultatima svoje studije, psihologinja je zaključila kako je za formiranje načina sanjanja važno razdoblje između 3. i 10. godine života kada televizija ima velik utjecaj na formiranje onoga kako vidimo svoje snove.

zanimljivost @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare


Uprava zoološkog vrta u kineskom gradu Đijaozuou odlučila je da se specijalno dresirani pas brine o majmunčetu siročetu koji je stalna meta ostalih majmuna.

Čuvari zoološkog vrta kažu da je majmunče bilo stalna meta napada starijih životinja iz grupe koje ga ne prihvataju i da su često morali da intervenišu kako bi ih spriječili da ga ubiju. 

Da bi stali na kraj nasilničkom ponašanju odraslih majmuma, odlučili su da u kavez uvedu specijalno dresiranog psa. 

"Svaki put kad drugi majmuni pokušaju da napadnu njegovog štićenika, pas ih rastjera. Kad god osjeti opasnost, majmunče skoči na njegova ledja", izjavio je predstavnik za štampu zoološkog vrta.
zanimljivost @ 12:30 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 21, 2008
Odmah po porodu žene imaju snažniju snagu pamćenja, ali i sposobnost učenja zbog čega su upornije i koncentriranije no inače.

Sve novopečene majke prolaze kroz borbu s umorom i iscrpljenošću, jer odgoj i briga o djetetu velika je radost, ali i težak posao. Najnovije istraživanje znanstvenika, pokazalo je kako se priroda ipak pobrinula za to da ženama olakša posao, piše DailyMail.

-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  

Studija je pokazala kako čin rađanja djeteta daje dodatnu snagu mozgu žena kako bi lakše obavljale posao njegova podizanja. Odmah po porodu žene imaju snažniju snagu pamćenja, ali i sposobnost učenja zbog čega su upornije i koncentriranije no inače.

Kad žena dobije dijete mijenjaju se oblici i veličina određenih dijelova mozga, a studija je pokazala da te promjene traju i nekoliko desetljeća. Upravo one štite majku od nastanka određenih degenerativnih bolesti.

Sam čin poroda i kasnije, dojenja, povećavaju protok određenih hormona i veličinu stanica u nekim dijelovima mozga  zbog čega im se jako poboljšava mentalni kapacitet.

Čak su i istraživanja na životinjama pokazala da su ženke kad dobiju mladunče hrabrije te do pet puta brže u pronalaženju hrane, kao i to da se puno lakše i uspješnije snalaze u prostoru.

Do svih tih promjena dolazi zbog toga što se ženski mozak prilagođava na nove izazove i napore koje sa sobom donosi majčinstvo.

Izvor
zanimljivost @ 11:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Beluga kitovi, ono malo što ih je preživjelo, u petak su proglašeni ugroženom vrstom na Aljaski. Guvernerka Aljaske Sarah Palin, republikanska predsjednička kandidatkinja, izjavila je kako je ovo proglašenje preuranjeno, te je zatražila još vremena za prebrojavanje kitova.

Odluku su pozdravili aktivisti udruga za zaštitu okoliša, ali su zamjerili što se na nju tako dugo čekalo.

- Nadamo se da će država Aljaska sada raditi na tome da se beluga kitovi zaštite, te da neće, kao što je slučaj s polarnim medvjedom, zanemariti znanost i pokušati ukinuti zaštitu - rekao je Brendan Cummings, direktor Centra za biološku raznolikost.

Ustanovljeno je kako su beluga kitovi u Cook Inletu, kanalu koji teče od Anchoraga do Aljaškog zaljeva, pred istrebljenjem te kako zaslužuju strogu zaštitu po Zakonu o ugroženim životinjama.

Reuters-.--.-Beluga kit
Beluga kit
Photo Reuters  

Čekalo se još jedno zbrajanje preostalih


Broj ovih kitova pao je sa 653 u 1994. godini na 278 u 2005. godini, a slijedi im oporavak od pretjeranog lova domorodaca. Lov je zaustavljen 1999. godine, ali broj kitova još nije porastao.

- Unatoč mjerama zaštite koje su već poduzete, beluga kitovi u Cook Inletu još nisu povećali populaciju - kaže James Balsinger, administrator u ribarskom udruženju.

Udruge za zaštitu životinja zatražile su još 1999. godine da se beluga kitovi uvrste na popis ugroženih životinja.

- Znanost je rekla svoje, a od tada je prošlo već jako puno vremena. Ova je vrsta ozbiljno ugrožena - ističe znanstvenik Craig Matkin.

Pod utjecajem administracije Sarah Palin u travnju je odgođeno uvrštenje beluga kitova na listu ugroženih. Obrazloženje je bilo kako je potrebno još jedno sezonsko mjerenje broja kitova.

 

Izvor


zanimljivost @ 11:20 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 20, 2008
Žena koja je imala problema sa začećem, rodila je zdrave šestorke u bolnici njemačke prijestonice, saopštio je u ponedeljak direktor berlinske bolnice Šarite.

Prema riječima Ulriha Fraja, žena je poslije 27 nedjelja trudnoće rodila četiri dječaka i dvije djevojčice, a sve bebe su teške između 800 i 900 grama.

Majka šestorki je prethodno bila podvrgnuta standarnom liječenju neplodnosti, rekao je na konferenciji za novinare ljekar koji je pomogao u njenom porođaju. Naveo je da se žena porodila carskim rezom i da tokom porođaja nije bilo komplikacija.
zanimljivost @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
+
Brojač posjeta
18449
+
Marihuana na poklon
Jedan putnik koji je ovog vikenda stigao iz Hong Konga na aerodrom Narita u Tokiju ponio je sa sobom, ne znajući, suvenir od carinske službe - paketić sa kanabisom.
Službenik tokijske carine sakrio je drogu u koferu putnika koji je dolazio iz Hong Konga u okviru praktične vježbe za pse tragače, ali se prtljag zajedno sa drogom zagubio, izjavio je portparol carine.
"Psi su dosad uvijek uspevali da nanjuše drogu", izjavio je taj službenik novinarima, i dodao da se moli vlasnik kofera da "u što kraćem roku kontaktira carinsku službu".
Droga se nalazila u metalnoj kutiji obmotanoj novinama i bila je sakrivena u džepu crne torbe, nasumice izabrane među prtljagom putnika koji su u Japan doputovali iz inostranstva.
"Pas nije uspeo da pronađe drogu a carinik je zaboravio u koju je torbu ubacio paket", rekla je predstavnica carine.
Paket kanabisa težak 142 grama na crnom tržištu vrijedi milion jena (6.150 eura).
Carinik je rekao da je bio svjestan da je zabranjeno koristiti putnički prtljag za takvu vrstu obuke, ali je naveo da je to učinio kako bi "poboljšao kapacitete psa tragača". "Ukoliko putnik pronađe paket u svom prtljagu, molimo ga da ga vrati", dodala je predstavnica carine.


Slovenac preplivao Amazon uzduž
Slovenski plivač maratonac Martin Strel u subotu je postao prvi čovjek koji je cijelom duljinom preplivao najveću svjetsku rijeku Amazonu, postavivši novi rekord u dugom plivanju s 5265 kilometara prijeđenih u 66 dana.
Strel (52) je svoj epski pothvat dovršio u subotu kod brazilskog grada Belema, 2440 km sjeverno od Rio de Janeira, četiri dana ranije nego što je planirano, s prosječno prijeđenih 84 km na dan, objavio je BBC.
Na kraju maratona Strel je patio od vrtoglavice, mučnine, proljeva i sunčanice, no po njegovim riječima, bilo je i gorih trenutaka, kada je bio u takvim bolovima da nije mogao sam izaći iz vode.
"Jednom su me morali odvesti u bolnicu da mi provjere srce. No sve je ispalo OK", rekao je Strel.
Martin Strel i ranije je postavljao rekorde u dugom plivanju, preplivavši godine 2000. Dunav (3004 km), 2001. Mississippi (3797 km) i 2004. godine Jangce (4003 km).

Film o Mihaelu Šhumaheru
Jedan američki režiser snimiće film o životu sedmostrukog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera, koji će igrati glavnu ulogu, izjavio je njegov agent i savetnik Vili Veber.
“Jedan holivudski režiser interesuje se za život Mihaela Šumahera. Film će se zvati ‘Priča o Mihaelu Šumaheru’, sa Mihaelom kao glavnim glumcem”, kazao je Veber nemačkom magazinu “Bunte”.
Sa sedam svetskih titula, 91 pobedom i 154 trke za gran pri od 1991. do 2006, Šumaher je najuspešniji vozač u istoriji Formule 1.
http://www.banjalukalive.com/images/stories/vijesti/shumaher0307.jpg
Najveći rogovi na svijetu
Lurch, afričko ankole-watusi govedo, je životinja koja trenutno ima najveće rogove na svijetu!
Rođen je 11.10.1995. u državi Missouri, u SAD-u, a danas živi u Arkansasu, u vlasništvu Janice Wolf iz Gasswillea. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao životinja s najvećim rogovima na svijetu. Prema priči vlasnice, u početku su lurchovi rogovi vrlo sporo rasli, no u dobi od dvije godine počeli su naglo bujati i bilo je jasno da se događa nešto ekstraordinarno. u trećoj godini života rogovi su već bili najveći do tada viđeni, ali janice je odlučila pričekati još neko vrijeme prije no ga je prijavila za guinnessovu knjigu rekorda, obzirom da su oni i dalje rasli.
2002. dosegli su opseg od 95.25 cm i na toj su se dužini zadržali gotovo godinu dana a danas imaju opseg od 96.52 cm, a od vrha jednog roga do vrha drugog roga udaljenost je 228,6 cm.
Najmanji konj na svijetu
Thumbelina, najmanji poni na svijetu, visoka je samo 43 cm, star 5 godina i ušao je u Guinissovu knjigu rekorda zbog svoje "malenkosti"
Thumbelina je rođena na jednoj američkoj farmi Goessling's Goose Creek, u St. Louisu, koja se već 15 godina bavi uzgajanjem minijaturnih konja. Nakon rođenja težila je kao ljudsko novorođenče, oko 3,5 kg, a do danas je dostigla težinu od 28 kg. thumbelina je zapravo patuljak među minijaturnim konjima.
Obzirom da su joj noge proporcionalno kraće od tijela i glave, mora nositi dodatne ortopedske podupirače.
Zanimljivo

Podaci studije koju je proveo Tefal pokazuju da žena tijekom života popegla čak 346 kilometara tkanine, dok muškarac ne stigne izglačati ni upola toliko, jedva bijednih 117 kilometara.

To bi otprilike bilo jednako dužini šest maratona ili u prosjeku 48 sati peglanja godišnje. U ovom istraživanju sudjelovalo je 3.500 odraslih osoba, a pokazalo je da čak 45 posto muškaraca izbjegava ovaj posao kako god zna i umije, dok čak četvrtini odjeću još uvijek glačaju majke.

Rezultati pokazuju da jedna osoba tjedno izglača 20 komada odjeće - obično dvoje hlače, 15 majica i nešto rublja. Rezultati istraživanja pokazuju i da je najbolje vrijeme za glačanje oko 15 sati (?), neke peglanje smiruje, a petina ispitanika u tome i uživa, te im glačanje služi kao izlika da ne bi morali provoditi vrijeme s djecom ili partnerom.

 
Index.hr
Nema zapisa.